Emulgátory

30. května 2010 v 12:23 |  Příroda a zdraví
Co to ty "éčka" vlastně jsou? Jedná se o emulgátory, které se přidávají do potravin. Jsou téměř všude. Umožňují potravinám delší trvanlivost, zvýrazňují barvy a zlepšují chuť. Ovšem ne všechny emulgátory jsou neškodné, spíš naopak. Měli bychom se snažit kupovat potraviny, které jich obsahují co nejméně, zvlášť pro děti (takže pozor na barevné bonbony). Je těžké a prakticky nemožné se jim v současné době vyhnout. Ještě před druhou světovou válkou se tyto látky v potravinách určitě nevyskytovaly. Moderní doba - vysoké požadavky po výrazné chuti, sytých barvách, dlouhé trvanlivosti a všeobecně zrychlené tempo - si to ovšem přímo vynucují.
Měli bychom se ale alespoň pokusit zamyslet nad tím, co jíme a zajímat se více o to, z čeho je to vlastně složené, protože jídlo může zásadně ovlivnit naše zdraví.

Přináším Vám tedy alespoň stručný přehled emulgátorů podle jejich účinků na lidské zdraví, i když chápu, že se jen málokterý člověk bude podle toho opravdu řídit.

1. Neškodné přísady:
E 100, 101, 140, 150a, 160a, c, d, e, 161 b, 162, 163, 170, 175,
270, 290, 300, E 306, 307, 308, 322, 410, 440, 901, 948

2. Ještě přijatelné přísady:
E141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316,
325-327, 334, 350-352, 363, 406, 460, 470b, 551-553,
640, 650, 902-904, 920, 949, 1102, 1103

3. Méně vhodné přísady:
E 150b, c, d, 153, 160b, f, 171, 200, 202, 203, 261, 263, 297,
330-332, 335, 337, 353, 354, 400-404, 407, 415-418, 420-422,
425, 445, 461, 463-466, 469, 470-475, 481-483, 491-495, 500-504,
508-511, 514-517, 524-530, 554-559, 570, 574-579, 585, 912, 914,
938, 939, 941, 942, 953, 956, 957, 965, 966, 967, 999, 1105, 1200,
1404, 1420, 1422, 1451, 1520

4. Přísady působící nepříznivě:
E 120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280-283, 338-341,
343, 355-357, 380, 385, 405, 407a, 412-414, 432-436, 442, 444,
450-452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520-523,
535, 536, 538, 541, 620-636, 900, 943, 950, 951, 959, 1201,
1202, 1410-1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1518

5. Přísady s výrazně nepříznivým účinkem!
E102, 104, 110, 122-124, 127-133, 142, 151, 154, 155, 180,
210-224, 226-228, 230-233, 235, 242, 249, 250, 284, 285,
310-312, 320, 321, 512, 905, 927, 944, 952, 954


Zdroj: Časopis Meduňka, Přídatné látky v potravě, 1/2005
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama