Druhy zeleného čaje

2. června 2010 v 17:10 | Shariony |  Příroda a zdraví

Čína

  • Bílý čaj - stříbřité, nesvinuté lístečky. Čajové lístky se poté, co jsou otrhány, suší na slunci, nedochází zde k napařování , pražení ani svinování. Je to jeden z původních postupů výroby čaje. Díky vlhkosti vzduchu při sušení je čaj slabě fermentován, má proto i jemně trpké aroma, podobné černému čaji.

  • Gunpowder - nejznámější a nejrozšířenější zelený čaj pocházející z různých koutů Číny. Vyrábí se rovněž na Tchai-wanu a v Indonésii. Lístky se suší a svinují na rozžhavených polokruhových pánvích, tak z nich vznikají svinuté kuličky.

  • Yunnan -z čínské provincie Yunnan, čajové lístky se suší na rozžhavených pánví

Indie

  • Assam a Darjeeling - v obou těchto obrovských plantážních oblastech (až do výšky 2100 m n. m.) se pěstuje zelený čaj velmi dobré kvality.

Japonsko

(cha znamená čaj)
  • Sencha - nejpopulárnější a nejvíce konzumovaný japonský druh čaje. "Sen" znamená "snadná příprava" horkou vodou. Lístky jsou většinou sbírány strojově, jedná se o mladé až středně staré výhonky. Zpracovávají se velmi rychle, tzn.20-30 sekund se napařují a následně protřepávají pod horkým vzduchem. Poté se nechávají schnout tak dlouho, dokud po několikerém svinování nevypadají jako zelené nudle. Sencha je sklízena v rozličných časových obdobích, tím vzniká i rozdílná kvalita.

  • Gyokuro - název Gyokuro znamená "kapka rosy" nebo "vzácná kapka rosy". Zpracovávání je velmi podobné jako u čaje Sencha. Listy rostou ovšem přinejmenším z 90% ve stínu. Kromě toho se z něj využívají pouze ty nejjemnější a nejměkčí lístky. Tento zvláštní čaj je považován za naprosto nejlepší a spolu s čajem Macha i za nejdražší odrůdu. Jeho aroma je výrazné a přede není příliš hořké. Lístky zaléváme vodou 50-60 °C.

  • Mattcha - "Matt" značí "práškovitý, rozmělněný na prášek". Mattcha se vyrábí z nejlepšího čaje Gyokuro, které se po usušení ručně mele v kamenných mlýnech na nejjemnější prášek. Takovýto čaj se původně užíval jako lék, později - stejně jako dnes - pro čajové obřady. Má kalnou, sytě zelenou barvu a silné aroma.

  • Shincha - "shin" znamená "nový, časný" nebo také "jaro". Shincha je ručně sbíraný a ručně tříděný zelený čaj nejlepší kvality. Sklízejí se pouze velice mladé, jemné výhonky a lístky. Tomu odpovídá i ušlechtilé a lahodné aroma.

  • Guricha - "Guri" znamená "kulatý, oblý". Při sušení se ručně tříděné výhonky a lístky svinují do kuliček. Tento způsob zpracování je určen jen pro nejjemnější, nejkvalitnější druh čaje Sencha, který se sklízí od jara do léta. Guricha se napařuje ještě déle - asi 120 sekund. Chuť je výrazná a aromatická, čaj má povzbuzující účinek.

  • Yamano-ocha - "Horský čaj" rostoucí ve výšce asi 500 m n. m. na jižním svahu Rádži. Jeho jméno znamená "pocházející z hory". Většinou mladé, ručně sbírané lístky se zpracovávají tradičním způsobem a ručně. Aroma je velmi jemné.

  • Bancha - "ban" je výraz pro "hrubý, trpký, obyčejný". Sklízejí se pouze starší větší lístky, které se zpracovávají stejně jako čaj Sencha. Podíl kofeinu je nepatrný, zato se však v tomto čaji vyskytuje značné množství železa a tříslovin. Tento druh je považován za "ideální rodinný čaj". Má jadrné aroma a je možné ho pít i studený.

  • Hojicha - je to pražený čaj Bancha. Má nahnědlé zbarvení a trpce kouřovou příchuť. Podle učení makrobiotiky se čaj pražením obohacuje o síly jang. Hojicha je chudý na kofein, a proto se hodí k popíjení i před usnutím.

  • Kukicha - "kuki" jsou stonky nebo řapíky, které se objevují a hned odstraňují při výrobě čaje Sencha nebo Bancha. Čaj Kukicha tvoří z 90 % řapíky listů, a proto neobsahuje téměř žádný kofein. Je však bohatý na stopové prvky. Má výrazné aroma.

  • Eat-Green-Tea - tento"jedlý zelený čaj" je na drobounko nasekaná, velmi jemná a kvalitní odrůda čaje Šejcha. Používá se v kuchyni jako čajové koření pro ozdobu moučníků či rýže.

Vlastní zpracování. Zdroj: Peter Oppliger, Nová kniha o zeleném čaji, ISBN 80-7205-758-8, PRAGMA, 2000, Praha
 


Komentáře

1 lolik lolik | Web | 8. listopadu 2012 v 20:00 | Reagovat

bílý čaj je opravdová lahůdka...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama