Lapacho - čaj Inků

2. června 2010 v 17:14 | Shariony |  Příroda a zdraví
Čaj lapacho je přírodní produkt z vnitřní kůry stromu lapacho, jehož domovinou jsou lesy v Brazílii, Bolívii, Peru, severní Argentině a Paraguaji. Červená vnitřní kůra se získává z odrůd Lapacho Colorado a Lapacho Morado. V oblasti And dosahují tyto stromy stáří až 700 let. Kůra lapacha je Evropanům známá již od dob Vikingů, kteří ji na svých cestách měnili za drahé kameny, a tak dopravili tento zázrak až na starý kontinent. Dále se traduje, že jeden z ruských carů se díky každodennímu užívání šálku odvaru z lapacha dožil 130 let. V zachovalých dokladech makedonského kláštera z roku 1305 zase nalezneme zápisky neznámého mnicha o tom, že už v této době bylo v Evropě i Orientu lapacho používáno k léčení nejrůznějších zdravotních problémů.

Účinky lapacha:
  • odvádí z těla jedy, těžké kovy, celkově detoxikuje organizmus
  • posiluje funkce vnitřních orgánů, např. játra, ledviny, slezinu
  • velmi účinně aktivizuje imunitní systém
  • ničí původce nemocí a je velmi prospěšný při léčbě a prevenci rakoviny
  • působí proti kožním onemocněním, léčí vyrážky, rány a zahnisaná místa (umrtvuje některé druhy plísní a bakterií, které způsobují nemoci)
  • léčí záněty všeho druhu
  • léčí deprese a dodává odolnost nervovému systému, uklidňuje psychiku a pozitivně ovlivňuje zdravý spánek
  • podporuje prokrvení, posiluje srdce a krevní oběh, snižuje chudokrevnost
  • brzdí růst nádorů
  • působí léčivě na diabetes a leukémii
  • povzbuzuje nedostatečnou látkovou výměnu
  • posiluje a normalizuje sexuální funkce
  • snižuje bolest, má kladný vliv na odstranění migrény
  • podporuje činnost (stimulaci) potních žláz
  • působí močopudně, je vhodný obzvláště k pročištění organismu
  • pozitivně ovlivňuje zdravý spánek
  • pomáhá léčit disharmonie výměny látek v těle (např. po chemoterapii a užívání psychofarmatik)
Je to posilující a chutný nápoj. Je možné ho popíjet teplý i studený 2-6 šálků denně (6-12 šálků 1,5dl), nejlépe nalačno. Nepijeme čaj příliš horký. Žádné vedlejší účinky nebyly prokázány.

Příprava:
Do 1 l vroucí vody nasypeme 4 čajové lžičky kůry Lapacha, 5 minut necháme povařit a dalších 15 minut vyluhovat. Hotový čaj si můžeme osladit nebo smíchat s bylinným či ovocným čajem. Můžeme ho pít studený i teplý, nejléčebnější účinky má však ráno na lačný žaludek. K přípravě nepoužíváme hliníkové nádoby ani žádné plastové příbory, mohlo by dojít k zeslabení jeho účinků. Hotový neochucený čaj je lahodný, aromatický, připomíná dubovou kůru ochucenu citrónem.

Recepty z lapacha

Lapacho ovocné
4 čajové lžičky kůry lapacha, ovšem pouze 3/4 litru vody, příprava viz výše. Po vychladnutí nápoj dolijeme 100% jablečné, hruškové nebo švestkové šťávy. Na závěr můžeme dochutit špetkou skořice. Pro horké letní dny může me místo ovocné šťávy přidat polovinu jemně rozmixovaného ananasu nebo papáji společně s několika kostkami ledu.

Lapacho proti nachlazení
Recept viz výše, 4 lžičky kůry lapacha na 1 litr; do čaje poté přidáme mletý zázvor (2x na špičku nože), špetku mletého cayenského pepře a šťávu z 1 citronu. Popíjíme teplý při prvních příznacích nachlazení. Působí rychle a dlouhodobě.

Lapacho po brazilsku
Základní recept, jen místo vody použijeme suché bílé víno. Do vychladlého nápoje poté přidáme dle chuti pomerančovou šťávu.

Lapacho mint
Základní recept, těsně před odstavením hrnce z plotýnky pridáme k lapachu malý svazek čerstvé nana-máty. Podáváme studený nebo teplý.

Lapama Vital Power
Recept dle jihoamerické lidové medicíny. 1 polévkouvou lžíci lapacha přidáme do 1 litru vody, přivedeme k varu a necháme povařit nejlépe 15 min. Těsně před odstavením hrnce z ohně/plotýnky, přidáme 1 vrchovatou lžičku mate. Vše opět přikryjeme a necháe cca 20 až 30 minut odstát.


Vlastní zpracování. Zdroj: OXALIS, spol. s r. o., ALBI s.r.o., Čajový krámek
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama